Voor de staaroperatie

Voor de staaroperatie, doorloop je een heel traject

Dit traject bestaat uit verschillende stappen en afspraken. Het is belangrijk dat je weet hoe het proces loopt en wat er jouw te wachten staat wanneer  je kiest voor een cataractoperatie. Welke stappen doorloop je voor de staaroperatie? Wat kan je allemaal verwachten in dit traject? Tijdens dit proces is er ook een moment waarop je jouw oogarts kan vertellen welke soort kunstlens je graag zou willen. Via een aantal eenvoudige vragen kun je voor er achter komen wat voor een soort kunstlens voor jou prettig zou zijn. Deze vragen vind je hier. Het is belangrijk dat jouw oogarts je goed informeert over de staaroperatie.

  1. De diagnose van staar wordt door een oogarts gesteld. Vaak wordt je door jouw huisarts en/of opticien verwezen naar een oogarts. Dit doen ze als zij het idee hebben dat je misschien staar kan hebben. Staar kan in 1 oog voorkomen, maar komt vaak in beide ogen voor. Voor de staaroperatie worden deze stappen allemaal doorlopen.
  2. Met de verwijzing maak je een eerste afspraak op de afdeling oogheelkunde in het ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek. Klik hier om een oogarts bij jou in de buurt vinden.
  3. Tijdens de eerste afspraak in de oogkliniek worden verschillende onderzoeken en metingen gedaan. Deze worden meestal gedaan door de optometrist. Vervolgens wordt je ontvangen door de oogarts.
  4. In een consult van je oogarts zal hij de diagnose van staar bevestigen. Hij vertelt hoe een staaroperatie verloopt en dat er kunstlenzen gekozen moeten worden. Als je wilt weten welke kunstlens het beste bij jou past klik dan hier.
  5. Samen met jou zal hij bekijken welke kunstlenzen voor jouw ogen geschikt zijn. Je kan hier dan ook al jouw keuze kenbaar maken. Let wel op, jouw oogarts is de enige die kan bepalen of jouw ogen geschikt zijn voor een bepaalde kunstlens. Het kan dus heel goed dat een bepaalde kunstlens die jij graag wilt, niet geschikt is voor jouw ogen.
  6. Als deze beslissing genomen is, wordt er een datum afgesproken waarop je geopereerd wordt. Heb je aan beide ogen staar? Dan worden je ogen meestal op verschillende dagen geopereerd.

Nu weet je welke stappen je voor de staaroperatie gaat doorlopen en ben je klaar voor je staaroperatie.

oogarts onderzoekt de ogen van de patient