Hoe herken ik staar?

Hoe herken je staar? Staar ontwikkelt zich meestal heel langzaam, stukje bij beetje. Het komt vaak voor in beide ogen. In het begin is slechts een klein gedeelte van de lens aangetast. Daar merk je vaak helemaal niets van. Je gaat pas slechter en waziger zien als een groter gedeelte van de lens is aangetast. Maar dat gaat heel geleidelijk, bijna sluipend. Stap voor stap wordt jouw zicht steeds waziger, vooral voor veraf zien. Daarnaast zijn er nog een aantal symptomen die bij staar (kunnen) optreden. Je hoeft dus niet al deze symptomen te hebben om de diagnose staar te krijgen. Vaak heb je wel meerder van de symptomen van cataract. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen benoemd en verder beschreven. Wanneer je één of meerdere van de benoemde symptomen herkent dan is het goed om een afspraak te maken bij jouw huisarts. Deze kan je een doorverwijzing geven naar een van de oogartsen bij jouw in de buurt. Alleen een oogarts kan de diagnose staar vaststellen. Zo herken je of je staar hebt.

Lees hier meer over wat staar precies is.

Symptomen:

Symptoom wazig zien staar

Er worden 3 verschillende afstanden gebruikt waarop je wazig kunt zien. De eerste afstand waarop je wazig ziet is die van veraf. Dit merk je dit bijvoorbeeld tijdens het autorijden of het fietsen. Je krijgt steeds meer last om het overige verkeer helder en scherp te zien. De tweede afstand is dichtbij. De afstand tussen de ogen en het voorwerp dat je wilt zien is ongeveer 40 cm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, een sms bericht of appje. Het kan ook heel goed dat een recent gekochte leesbril niet meer voldoende scherp is. De laatste afstand is de zogenoemde midden afstand. Het gaat hier om de dingen die zich op 60 tot 80 cm van je ogen bevinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beeldscherm van de computer of wanneer je aan het koken bent. Je herkent staar als je langzaam maar zeker waziger gaat zien.

Kleuren om je heen zien er niet meer fris en fel uit. Het lijkt alsof je naar een door zonlicht verbleekte foto kijkt. Dit symptoom is een van de meest lastige symptomen van staar en dat komt omdat het proces van minder felle kleuren kunnen zien heel langzaam gaat. Zo langzaam dat je het vaak niet eens doorhebt. Wat patiënten vaak zeggen nadat ze zijn geopereerd aan hun staar is dat ze alles veel meer helder en fris zien. Je herkent staar aan het waziger gaan zien.

^Licht kringen rondom lampen ook wel halos genoemd

Een ander veelvoorkomend symptoom van staar zijn kringen rondom lichtbronnen. Deze worden ook wel Halo's of of lichtkrans genoemd. Je ziet deze halo's doordat het licht door de vertroebelende lens wordt verstrooid. Dit is zeer hinderlijk vooral 's avonds tijdens het autorijden. Het kan ook voorkomen dat je schitteringen ziet door het zonlicht. Je herkent staar wanneer je halo's gaat zien.

's nachts slecht zien

Je herkent staar aan het feit dat je 's nachts steeds minder gaat zien. Dit wordt ook wel nachtblindheid genoemd. Dit is niet alleen hinderlijk maar kan ook gevaarlijk zijn. Zeker wanneer je een auto bestuurt. Doordat de lens steeds meer troebel wordt wordt er steeds meer licht tegen gehouden en bereikt die niet jouw netvlies. 's Nachts is er sowieso al niet zo heel veel licht. Dat is de reden dat je minder gaat zien.

Gevoelig voor licht

Een ander symptoom waaraan je staar herkent is dat je gevoelig bent voor licht. Het liefste zou je de hele dag een zonnebril op willen zetten.

meer licht nodig om te lezen symptoom staar

Je herkent staar wanneer je bij het lezen steeds extra licht nodig hebt. Dit komt doordat er steeds minder licht op het netvlies valt omdat de lens steeds meer vertroebelt. Door een extra lamp aan te zetten komt er weer meer licht op je netvlies en kan je beter lezen.

jouw bril lijkt niet meer te helpen

De ondertiteling op tv wordt moeilijk leesbaar, onleesbaar. Ben je aan het lezen dan til je vaker de bril even op omdat je het toch allemaal niet goed meer kan lezen. Jouw ogen gaan achteruit terwijl de bril die je gebruikt toch niet zo heel oud is? Dit is een heel herkenbare symptoom van staar.