Veelgestelde vragen

Is bij jou een cilindrische afwijking (astigmatisme) vastgesteld? Dan draag je nu waarschijnlijk een bril of contactlenzen met een cilinder die het astigmatisme opheft.

Voor je staaroperatie kun je kiezen voor een kunstlens die een cilinder heeft; dit noemen we een torische lens. Besluit je te kiezen voor torische lenzen? Dan wordt in één klap je staar en je astigmatisme opgelost. De kans is dan groot dat je na de ingreep geen corrigerende bril of contactlenzen meer hoeft te dragen. Een leesbril zal je vaak nog wel nodig hebben.

Ja, staar kan alleen via een operatie worden behandeld. Is er bij jou staar geconstateerd, dan zal je oogarts samen met jou overleggen wanneer het tijd is voor de staaroperatie. Staar hoeft namelijk niet meteen verholpen te worden.

Neen. Dan moet je kiezen voor een staaroperatie waarbij torische kunstlenzen worden geplaatst. Alleen torische kunstlenzen zijn bedoeld om zowel de staar als het astigmatisme te behandelen. Niet iedereen is geschikt voor torische lenzen. Vraag aan je oogarts of jij voor torische lenzen kunt kiezen. Overigens moet je voor torische lenzen bijbetalen. De zorgverzekeraar vergoedt bij deze lenzen namelijk niet alles. Meer weten? Je oogarts informeert je graag.

Neen, elk oog wordt afzonderlijk geopereerd op verschillende momenten. Meestal zit hier 1 maand tussen.

Nee, want je oog wordt plaatselijk verdoofd met oogdruppels. Sommige oogartsen kiezen ervoor om ook nog verdovingsvloeistof in te spuiten. Dit is een vervelend gevoel, maar de totale ingreep brengt weinig ongemak met zich mee en zeker geen pijn.

Neen, je wordt niet in slaap gebracht. De oogarts zal je oog plaatselijk verdoven, zodat je niets meer voelt en het oog ook niet meer kunt bewegen. Met het verdoofde oog kun je overigens ook (bijna) niets meer zien.

Omdat de staaroperatie in dagbehandeling wordt uitgevoerd, hoef je niet te worden opgenomen en kun je na de ingreep vrij snel weer naar huis.

Veel patiënten pakken een dag na de operatie weer hun normale leventje op. Dat kan heel goed. Wel is het raadzaam om zware lichamelijke inspanningen, sporten, zwemmen en saunabezoek tot zo’n 14 dagen na de operatie te vermijden. Iedere patiënt is anders. Vraag daarom aan je oogarts wat voor jou het beste is.

Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten:

  • Na de ingreep krijg je een oogverband en een oogkap. Deze mag je een dag na de operatie afdoen. De oogkap blijf je ’s nachts dragen om je oog te beschermen tegen beschadigingen door wrijven.
  • Overdag is een beschermbril of zonnebril voldoende, zo lang je maar niet in je oog wrijft.
  • Het is normaal dat je na de operatie een stekend, zanderig gevoel aan je oog hebt. Dit verdwijnt na een tijdje.
  • De oogdruppel(s) die je hebt meegekregen moet je volgens het advies van je oogarts gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je oog goed geneest, is het druppelen van je oog heel belangrijk.

Neen, zodra de staar is verwijderd, kan deze niet meer terugkomen.

Je bedoelt torische kunstlenzen. Laat je oogarts weten dat je geïnteresseerd bent in het tegelijkertijd behandelen van je staar en je astigmatisme. Na het oogonderzoek kan hij je vertellen of torische kunstlenzen voor jou een optie zijn.

Een staaroperatie is minimaal invasief, dus veelal is het mogelijk om een staaroperatie te ondergaan. Voordat de oogarts die beslissing neemt, zal hij je medisch dossier zorgvuldig doornemen.

Een operatie of medische ingreep brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Een staaroperatie is één van de meest succesvol uitgevoerde operaties in Nederland. De operatie heeft het hoogste slaagpercentage van alle oogoperaties en verloopt bijna altijd probleemloos. Maak je je toch zorgen? Vraag aan je oogarts wat de eventuele risico’s zijn.

Dat is wisselend per patiënt: binnen 24 uur tot een maand. Je moet in ieder geval wel iedere dag meer helder gaan zien; dat kan wel eens een dag niet zo zijn. Ga je slechter zien? Neem dan meteen contact op met je oogarts.

Geen enkele patiënt is hetzelfde. De hersteltijd is bij iedere patiënt anders. Je oogarts kent jouw ogen, jouw gezondheid… hij kan een goede inschatting geven.

Het wel of niet meer dragen van een bril of contactlenzen is afhankelijk van het soort kunstlens dat je laat plaatsen. Kies je bijvoorbeeld voor een monofocale lens, dan heb je voor lezen nog een bril nodig. Maar veraf zie je alles uitstekend zonder bril. Kies je voor een multifocale lens, dan kan het zijn dat je helemaal zonder bril kunt. En bij een torische lens weten we dat 97% van de patiënten ná de ingreep beter kan zien zonder het gebruik van een bril, dan vóór de ingreep met bril. Maar geen patiënt is hetzelfde. Je oogarts is de specialist bij uitstek om die vraag te beantwoorden. Hij weet als beste wat je wel en niet mag verwachten.

Je oogarts stelt samen met jou een nacontroleplan op. Het kan zijn dat jouw oogarts je de dag na de operatie wilt zien of dat de nacontrole per telefoon gebeurt.

Je zorgverzekeraar vergoedt niet alle kosten van deze lens; je zult dus zelf een gedeelte moeten betalen. Maar vergeet niet dat je in de meeste gevallen ook geen bril of contactlens meer hoeft te kopen. En dat kan in de loop der jaren een behoorlijke besparing opleveren.  Meestal ligt de bijbetaling voor een torische kunstlens tussen de 250 en 500 euro. Hoe hoog de eigen bijdrage is, kan je oogarts je vertellen.

Ja dat kan. Tijdens het laseren wordt er een stukje van het hoornvlies weggehaald waardoor je weer scherp gaat zien. Bij staar vertroebelt de lens die in het oog zit. Doordat de lichtstralen er niet meer (goed) doorheen komen ga je minder zien. Vertel je oogarts dat je in het verleden gelaserd bent zodat hij rekening kan houden met het berekenen van de juiste sterkte van de kunstlens.