Astigmatisme / cilinder

Bij astigmatisme (ook wel cilinder genoemd) is het hoornvlies niet rond, maar ovaal. Net zoals bij een rugbybal. Daardoor wordt het licht niet gebundeld tot 1 punt dat precies op het netvlies terecht komt.

Het resultaat? Wazig of vervormd zicht. Astigmatisme kan gecorrigeerd of verminderd worden met een torische kunstlens.

Wazig zien bij astigmatisme
Het oog bij astigmatisme

Over astigmatisme

Astigmatisme is een cilindrische afwijking en komt vaak voor. Het hoornvlies is dan niet rond maar ovaal. Vergelijk het met een platte rugbybal en een ronde voetbal. Door deze afwijking komt het licht vervormd in het oog en wordt het niet correct op het netvlies geprojecteerd. Zo kan één lichtstraal àchter het netvlies en de andere lichtstraal juist vóór het netvlies terecht komen. Het gevolg? Een wazig, vervormd beeld.

Om scherp te kunnen zien met astigmatisme heb je een cilindrische ofwel torische (bril- of contactlens) correctie nodig. Ben je bril- en/of lensdragend dan heeft je opticien jouw brillenglazen of contactlenzen voorzien van een cilinder die jouw astigmatisme corrigeert.

Moet je aan staar worden behandeld, dan kun je kiezen voor een kunstlens met cilinder die jouw astigmatisme corrigeert of vermindert. Dit wordt een torische lens genoemd. Als je kiest voor een staaroperatie met een torische lens, dan worden zowel je staar als je astigmatisme verholpen. Dus twee vliegen in één klap. Na de operatie hoef je dan waarschijnlijk geen corrigerende bril of contactlens meer te dragen. Een leesbril blijft vaak wel nog nodig.

Kies je voor een staarbehandeling die je astigmatisme niet aanpakt, dan heb je nog steeds een torische bril en/of contactlenzen nodig om alles duidelijk te zien.