Multifocale (torische) kunstlens

Helder en scherp zien op drie afstanden

Je wil alles weer helder en scherp zien? Met een multifocale kunstlens ben je klaar met staar en kun je alles scherp zien: dus dichtbij, alles er tussen in en ver weg. Je hebt op alle afstanden dus een uitstekend zicht. Het dragen van een bril of contactlenzen behoort tot het verleden!

Eén van de grote voordelen van een multifocale lens is dat de tussenafstand ook gecorrigeerd wordt. En dat is een belangrijke afstand. Want dit is de afstand van je ogen tot het dashboard van je wagen, je tablet, als je in de koelkast kijkt of aan het koken bent. Met een multifocale lens kun je dit allemaal goed zien. Maar ook alles dichterbij en helemaal veraf zie je helder en scherp. Zonder brillen!! Een multifocale lens is dus een ideale oplossing voor staarpatiënten. Je bent klaar met je staar en hebt een uitstekend zicht voor de rest van je leven: dichtbij, veraf en alles er tussenin!

 

Een multifocale lens heeft dus voordelen, maar er zijn ook nadelen:

  • Er bestaat een kleine kans dat je last krijgt van glare en halo’s, met name in het donker. Glare is het verblinden door lampen; denk aan autolampen van tegemoetkomend verkeer. Halo’s zie je met name in het donker: het zijn ringen of cirkels rondom lampen.
  • De gezichtsscherpte kan een fractie minder zijn dan bij monofocale lenzen. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat je toch een bril nodig hebt.
  • Het contrast kan een fractie minder zijn.
  • Bij een klein deel van de patiënten komt de eindsterkte niet goed uit. Een nabehandeling (ooglaseren) kan dan nodig zijn.
  • Voor multifocale lenzen moet bijbetaald worden. Maar… is dat een nadeel? Je hoeft immers ook nooit meer brillen te kopen. En dat scheelt uiteindelijk veel geld.