Monofocale kunstlens

Op één afstand alles scherp zien èn geen staar meer

Je hebt genoeg van dat wazig zien en je bent klaar met die staar. Met een monofocale kunstlens kun je weer scherp zien op één afstand: in de verte óf dichtbij. Dat kun je zelf kiezen. Kies je voor scherp zien in de verte? Dan heb je nog een leesbril nodig. Kies je voor scherp zien dichtbij? Dan heb je voor veraf nog een bril nodig. De monofocale lens wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Je hoeft dus niets bij te betalen.

Eén kunstlens, vier keuzes:

Als je voor een monofocale kunstlens kiest, dan zijn er vier alternatieven. Bespreek met je oogarts wat voor jou het beste is.

  • Je kunt veraf scherp zien, maar je hebt je leesbril nog nodig. Dit komt het meest voor.
  • Je ziet dichtbij op leesafstand alles vlijmscherp, maar voor veraf heb je een bril nodig.
  • Om ver én dichtbij scherp te zien heb je een bril nodig.
  • Je oogarts vindt monovisie in jouw geval het beste. Wat is monovisie? Met één oog kun je goed in de verte kijken en met het andere goed dichtbij. Je kunt dan met één oog makkelijk lezen en met het andere veraf goed zien. De tussenafstand blijft bij monovisie altijd een beetje wazig. Je oogarts bepaalt of monovisie voor jou een goede oplossing is.

Welke opties past bij mij?

Helderoverstaar heeft een handig kunstlens optie zelftest ontworpen waarmee je met een aantal vragen snel weet welke kunstlens het beste past bij jouw situatie. Ga hier naar de kunstlens optie zelftest. Let op: overleg altijd met jouw oogarts of jouw gewenste keuze ook bij jou mogelijk is. Jouw oogarts is de enige die jou hierin een goed advies kan geven. Wil je weten waar bij jou in de buurt een oogarts zit, ga dan naar de kliniekzoeker.