Staar

Staar of cataract is een veel voorkomend oogprobleem. Met het ouder worden krijgt een groot gedeelte van de mensen hier in meer of mindere mate last van. op deze pagina lees je meer over wat staar is, welke symptomen je kunt hebben en welke behandelmethode er zijn.

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de ooglens waardoor je zicht minder wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden en wanneer er niet wordt ingegrepen kun je uiteindelijk blind worden. Wereldwijd is dit een van de grootste oorzaken van blind worden. De ooglens zit direct achter de pupil, voor in het oog. Normaal is deze helder en doorzichtig. Het licht kan dan zonder problemen door de lens op het netvlies vallen, waardoor je beelden kunt zien. Als je ouder word zal de lens langzaam minder helder worden; de lens wordt troebel. Dit gaat zo langzaam dat je het vaak niet eens door hebt. Door deze vertroebeling komt minder licht op het netvlies en ga je dingen waziger en grauwer van kleur zien. Deze vertroebeling van de lens wordt ook wel cataract genoemd.

Staar symptomen

Er zijn een aantal symptomen. Doordat staar zich heel langzaam ontwikkeld kan het lang duren voordat je door krijgt dat je misschien wel staar hebt. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Wazig zien
  • Kleuren zien er dof en vaal uit
  • Lichtkringen rond (kop)lampen en lantaarns
  • 's nachts slecht zien (nachtblindheid)
  • Gevoelig voor zonlicht en fel licht
  • Meer licht nodig om te lezen
  • Jouw bril lijkt niet meer te helpen

Voor een uitgebreid overzicht van alle symptomen en een beschrijving van deze symptomen klik hier.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Tot op de dag van vandaag is de enige behandeling van staar een operatie. Er bestaat nog wel eens wat verwarring dat je staar met een laser zou kunnen behandelen. Dit is niet waar. Nastaar kan wel met een laser worden behandeld. Nastaar is een van de meest voorkomende complicaties van een staaroperatie. Je leest hier meer over nastaar en de behandeling hier van.