Nastaar & andere complicaties

Nastaar komt vandaag de dag weinig voor. Maar, wat is dat, nastaar?

Tijdens de staaroperatie wordt de hele lens verwijdert. De oogarts probeert het zakje waarin de lens zit niet te verwijderen. Hierin plaatst hij de nieuwe kunstlens. Het lenskapsel -met nieuwe kunstlens- blijft na de ingreep helder. Soms wordt het lenszakje enkele maanden tot jaren na de ingreep toch troebel. Dit noemen we nastaar. Over het oppervlak van het lenskapsel groeien dan nieuwe lensvezels. Deze nieuwe lensvezels zorgen voor vertroebeling waardoor er te weinig licht op het netvlies valt. Hierdoor wordt het gezichtsvermogen minder scherp en het zicht uiteindelijk weer wazig en troebel.

Hoe weet ik dat ik nastaar heb?

Na de cataractoperatie ga je langzaam weer minder zien. Het kan ook zijn dat je weer last van tegenlicht of zijlicht krijgt en in sommige gevallen ga je (weer) dubbel zien. Dit gaat heel geleidelijk, maar het valt zeker op. In de meeste gevallen heb je dan last van nastaar. Als je merkt dat je minder gaat zien dan maak je een afspraak met jouw oogarts. Hij kan pijnloos, snel en eenvoudig vaststellen of je last hebt van nastaar of dat er wellicht iets anders aan de hand is.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Het behandelen van nastaar gebeurt poliklinisch en duurt slechts een paar minuten. Jouw oogarts maakt hiervoor gebruik van een apparaat met een laserstaal. Deze laserbehandeling wordt ook wel YAG laserbehandeling genoemd. Tijdens de behandeling hoor je een tikkend geluid. Deze behandeling is pijnvrij en er is geen nieuwe operatie nodig. Bij iedere medische behandeling is er kans op complicaties en dat geldt ook bij de behandeling van nastaar. Gelukkig treden deze complicaties zeer zelden op.

Kan nastaar terug komen?  

Neen, dat kan niet. Bij de YAG laserbehandeling worden de lensvezels definitief weg gelaserd en deze kunnen dan ook niet meer terugkomen.

Wil je meer weten? Vraag het aan je oogarts of vind hier eenvoudig een oogarts bij jou in de buurt.