Het hoornvlies
Het hoornvlies ook wel cornea genoemd zit aan de voorkant van het oog. Een hoornvlies is doorzichtig. Het is feitelijk het raam van je oog. Door het raam (hoornvlies) valt het licht jouw oog naar binnen. Het hoornvlies zorgt voor een eerste breking van het licht, zodat de lichtstralen uiteindelijk precies op het netvlies vallen. Het hoornvlies zorgt voor ongeveer 70% van de breking.
De pupilopening
De pupil of oogappel is de opening van het midden van de iris; dus het zwarte rondje middenin jouw oog. Licht komt het oog binnen via de pupil. De pupil reageert hierop en wordt kleiner bij veel licht en wordt groter in het donker. Hiermee zorgt je oog ervoor dat er niet te veel licht op het netvlies valt.
De ooglens
Vooraan in het oog, direct achter de pupil, zit de ooglens. De ooglens stelt de beelden scherp op je netvlies. De ooglens zorgt samen met het hoornvlies voor de breking van het licht op de oogzenuw en deze is ongeveer 30%. Tijdens de cataractoperatie wordt deze ooglens verwijderd en wordt er een nieuwe ooglens geïmplanteerd.
Het netvlies
Het netvlies is het projectiescherm oftewel het filmscherm voor alles wat je ziet. Het licht gaat door het hoornvlies en wordt vervolgens via de ooglens op het netvlies geprojecteerd.
De oogzenuw
De verbinding tussen de ogen en de hersenen heet de oogzenuw. Het licht dat op het netvlies valt, wordt in het netvlies omgezet in signalen. Deze signalen worden via de oogzenuw getransporteerd naar de hersenen. In de hersenen worden de signalen dan omgezet naar echte beelden: het beeld dat je daadwerkelijk ziet.