Terug naar overzicht

Maastricht UMC+

Omschrijving

Contactgegevens

Adres

P. Debyelaan 25
6229 HX Maastricht

Contact

043-387 6543

Bekijk website

Specialisten

Prof. dr. R. M. M. A. Nuijts
Oogarts
Bekijk profiel

Staaroperatie oogarts N Bauer

Dr. N.J.C. Bauer
oogarts
Bekijk profiel

Terug naar overzicht

Specialist: Prof. dr. R. M. M. A. Nuijts

Curriculum vitae

Prof. dr. Rudy M.M.A. Nuijts (1962) is vanaf juli 1994 verbonden en aan de afdeling Oogheelkunde van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en aan het Zuyderland Medisch Centrum. Zijn expertise ligt op het terrein van hoornvliesziekten, staaroperaties en refractiechirurgie (o.a. ooglaseren).

Hij verrichtte voor en na zijn opleiding tot oogarts aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam een cornea research fellowship in de Verenigde Staten. In 1994 werkte hij als fellow hoornvlieschirurgie in het Oogziekenhuis Rotterdam. In 1995 promoveerde hij op het onderzoek naar de oculaire toxiciteit van bij oogheelkundige operaties gebruikte vloeistoffen en geneesmiddelen.

Op bestuurlijk terrein is hij voorzitter van de Nederlandse Intraoculaire Implant Club (NIOIC), director van de European Society of Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS), penningmeester van de Hoornvlies werkgroep van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), en bestuurslid van de European Cornea Society (EuCornea).

Hij is (mede)auteur van meer dan 180 wetenschappelijke publicaties, co-promotor van 10 promovendi en verzorgde op uitnodiging meer dan 500 presentaties in binnen- en buitenland. Zijn onderzoeksgroep verricht onderzoek naar nieuwe behandelmethodes voor staar, hoornvliestransplantaties en refractiechirurgie. Daarnaast worden in Europees verband nieuwe kunstlens typen onderzocht zoals torische en multifocale kunstlenzen.   In 2018 werd hij door het tijdschrift The Ophthalmologist opgenomen in de zogenaamde Power List, een lijst van de 100 meest invloedrijke personen binnen de oogheelkunde. De lijst wordt samengesteld door oogartsen van het tijdschrift. In de lijst staan slechts twee Nederlanders (https:// theophthalmologist.com/power-list/2018/).

In september 2018 heeft hij de Ridley Medal ontvangen, de meest prestigieuze onderscheiding die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan oogartsen die zich wereldwijd onderscheiden hebben op het terrein van staaroperaties. De prijs wordt uitgereikt tijdens het congres van de ESCRS en is pas 1 keer eerder aan een Nederlander (Prof. Dr. Jan Worst) uitgereikt.

Terug naar overzicht

Specialist: Dr. N.J.C. Bauer

Curriculum vitae

Neuro-ophtalmologie, kinderoogheelkunde, strabologie en refractieve cataract chirurgie (torische, multifocale, torisch-multifocale implantlenzen).

Aandachtsgebieden

  • Neuro-ophtalmologie
  • Kinderophtalmologie

Dr. N. Bauer heeft in de periode 1998-2002 de opleiding tot oogarts gevolgd in het academisch ziekenhuis Maastricht en is sinds 2002 staflid op deze afdeling.

In 1999 is dr. Bauer gepromoveerd te Maastricht op zijn proefschrift ‘Potential applications of confocal Raman spectroscopy in ophthalmology‘.