De verschillende soorten staar
Op deze website behandelen we de meest voorkomende vormen van staar, ook wel cataract genoemd. Bij twee vormen, kerncataract en schorscataract, ontstaat in één of meerdere delen van de lens vertroebeling. Dat kan zijn in het lenskapsel, de schors of in de kern van de lens. Het lenskapsel is het zakje waarin de lens zit; de schors is de buitenste schil van de lens en de kern is het binnenste van de lens. De vertroebeling kan in een van deze delen optreden, maar ook in twee of drie tegelijk. De plek waar de lens vertroebelt, bepaalt de soort staar die iemand heeft.
Kerncataract
Deze vorm van staar komt het meest voor. De schors van de lens bestaat uit cellen die eiwitvezels vormen. Die vezels vormen de lenskern. Doordat de eiwitvezels doorgroeien en er steeds meer bijkomen wordt de lens langzaam dikker. Uiteindelijk verliest lenskern zijn helderheid. Wanneer het zicht minder wordt, is er sprake van kerncataract.
Schorscataract
Bij schorscataract raken de eiwitcellen in de lensschors beschadigd. De eiwitcellen breken af in stukjes die samenklonteren in de lens. Daardoor wordt de lens langzaamaan troebel waardoor de lichtstralen minder goed het netvlies bereiken. Dit noemen we schorscataract.
Groene staar
Sommige mensen gebruiken een ander woord voor staar en dat kan best verwarrend zijn. Soms wordt staar ook wel grijze staar of cataract genoemd. Daarnaast is er ook nog groene staar. Dit is de volksnaam voor de oogziekte glaucoom. Glaucoom is een aandoening die niets met de lens te maken heeft. Deze oogziekte ontstaat als de oogzenuw door een te hoge oogdruk beschadigd wordt. Deze website gaat uitsluitend over grijze